Τι πρέπει να γνωρίζετε για την Ομοιοπαθητική

Τι είναι η Ομοιοπαθητική;

Η Ομοιοπαθητική μια είναι θεραπευτική μέθοδος που ασκείται με φάρμακα τα οποία προέρχονται από φυσικές ουσίες του περιβάλλοντος. Αναπτύχθηκε από τον Σαμουήλ Χάνεμαν, Γερμανό καθηγητή της Ιατρικής στο τέλος του 18ου αιώνα και ασκείται με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η Ομοιοπαθητική ενισχύει τους μηχανισμούς ανάρρωσης που λειτουργούν σε κάθε οργανισμό (αλλά που ως τότε ήταν ανεπαρκείς κάνοντας την ασθένεια να παρατείνεται). Η Ομοιοπαθητική ισχυροποιεί αυτούς τους μηχανισμούς, τους κάνει επαρκείς πλέον και ικανούς να σταματήσουν την παράταση της ασθένειας και να επιφέρουν την ίαση.


Γιατί ονομάζεται “Ομοιοπαθητική”;

Ονομάζεται Ομοιοπαθητική επειδή τα ομοιοπαθητικά φάρμακα όταν χορηγηθούν σε υγιείς οργανισμούς επανειλημμένα και σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να προκαλέσουν ορισμένα συμπτώματα παρόμοια με αυτά που θεραπεύουν όταν χορηγούνται σε ασθενείς.


Γιατί  η Ομοιοπαθητική ονομάζεται “Ολιστική Ιατρική”;

Ολιστική είναι κάθε μέθοδος θεραπείας που κάνει ολόκληρο το συγκεκριμένο οργανισμό πιο υγιή, ψυχικά και σωματικά. Για παράδειγμα, όταν ένας ασθενής που έχει 3 ή 4 διαφορετικές χρόνιες  παθήσεις και συμπτώματα απευθυνθεί σε ομοιοπαθητικό ιατρό, δεν θα λάβει ένα ξεχωριστό φάρμακο για κάθε πάθηση (όπως γίνεται συνήθως στην κλασσική ιατρική) αλλά θα πάρει ένα και μόνο φάρμακο, το οποίο προορίζεται να κάνει ολόκληρο τον οργανισμό πιο υγιή και γι αυτό θα ανακουφίσει το σύνολο των προβλημάτων από τα οποία πάσχει. Ενώ δηλαδή με τα χημικά φάρμακα έχουμε συνήθως βελτίωση σε ένα τμήμα του οργανισμού που πάσχει και επιβάρυνση σε όλα τα υπόλοιπα που μέσω της κυκλοφορίας θα πάει η χημική ουσία, με την ομοιοπαθητική όχι μόνο δεν υπάρχει επιβάρυνση αλλά αντίθετα βελτιώνονται και τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας που έχει ο ασθενής!


Έχει πλεονεκτήματα η Ομοιοπαθητική μέθοδος θεραπείας;

Σαφώς, γιατί:

* Προσφέρει μονιμότερα αποτελέσματα από τις συνήθεις θεραπευτικές μεθόδους, ιδίως όσον αφορά στις χρόνιες παθήσεις. Για παράδειγμα, εάν κάποιος πάσχει από πονοκεφάλους ή αλλεργίες, προκειμένου να είναι ελεύθερος συμπτωμάτων οφείλει να λαμβάνει συνεχώς κάποια από τα σκευάσματα της κλασσικής ιατρικής, ενώ με την ομοιοπαθητική το θεραπευτικό αποτέλεσμα διατηρείται και μετά το τέλος της θεραπείας.

* Αντιμετωπίζοντας τον ασθενή ως σύνολο, προσφέρει θεραπεία για το σύνολο των παθήσεών του χωρίς να αρκείται στη μεμονωμένη αντιμετώπιση ορισμένων συμπτωμάτων μέσω πολλών φαρμάκων.

* Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, λόγω του τρόπου παρασκευής τους δεν έχουν παρενέργειες για τον οργανισμό. Γι αυτό και η χρήση τους κατά την ομοιοπαθητική θεραπεία είναι απαλλαγμένη από τους κινδύνους οι οποίοι σε  άλλοτε άλλο βαθμό βαρύνουν τη χρήση των χημικών φαρμάκων.
* Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα έχουν πολύ χαμηλό κόστος

* Η αποτελεσματικότητα σε παθήσεις όπου η κλασσική ιατρική δεν διαθέτει ικανοποιητικούς τρόπους αντιμετώπισης. Η ολιστική αντιμετώπιση κάθε ασθενούς επιτρέπει τη θεραπεία νόσων όπου μέχρι στιγμής η κλασσική ιατρική δεν διαθέτει κάποια ικανοποιητική θεραπεία.

* Είναι ασφαλής Η ομοιοπαθητική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ασφαλώς και στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (βρέφη, υπερήλικες και εγκύους) χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της ομοιοπαθητικής;

Η δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων κάποιες φορές χρειάζεται περισσότερο χρόνο από τα φάρμακα της κλασσικής ιατρικής μέχρι να γίνει αισθητή.

Για να αρχίσω ομοιοπαθητική πρέπει να κόψω τα φάρμακα που παίρνω ήδη;

Η διακοπή της ήδη υπάρχουσας φαρμακευτικής αγωγής σε καμία περίπτωση δε συνιστάται αδιακρίτως. Η ομοιοπαθητική θεραπεία και μπορεί, και κάποιες  φορές επιβάλλεται να συνδυασθεί με την ήδη υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή που τυχόν  λαμβάνει ο ασθενής. Η μείωση ή η διακοπή των φαρμάκων της κλασσικής ιατρικής μπορεί να γίνει μόνο στην περίπτωση όπου με τη βελτίωση του αρρώστου, αυτά δεν θα είναι πλέον αναγκαία και ο ειδικός για κάθε πάθηση ιατρός θα συστήσει τη μείωση ή τη διακοπή τους.


Θέλω να κάνω ομοιοπαθητική, αλλά για την πάθησή μου με παρακολουθεί άλλος γιατρός. Πρέπει να τον ενημερώσω;

Στα πλαίσια μιας επιτυχημένης ομοιοπαθητικής θεραπείας, ο οργανισμός υφίσταται θεραπευτικές αλλαγές που συνήθως μεταβάλλουν την έκταση και την ένταση των διαφόρων παθήσεων. Είναι σύνηθες φαινόμενο να χρειάζεται αναπροσαρμογή της θεραπείας της κλασσικής στις περιπτώσεις αυτές (πχ δόση αντιδιαβητικών δισκίων ή ινσουλίνης), η οποία οφείλει να γίνεται από το γιατρό που χορήγησε την αγωγή και παρακολουθεί τον άρρωστο. Με την ενημέρωση του γιατρού σας και τη συνεργασία του με τον ομοιοπαθητικό γιατρό, εάν ο ίδιος το επιθυμεί,, επιτυγχάνονται τα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Η  Ομοιοπαθητική δεν έχει παρενέργειες ή κινδύνους;

Όπως συμβαίνει με όλες τις μορφές ιατρικής, η Ομοιοπαθητική έχει τα καλύτερα αποτελέσματα όταν εξασκείται προσεκτικά, και από κατάλληλα καταρτισμένο θεραπευτή. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν τοξικότητα για τον οργανισμό. Όπως όμως ισχύει για κάθε θεραπεία, η αυτόβουλη και   απερίσκεπτη χρήση τους δεν ενδείκνυται.

Πόσο χρόνο διαρκεί μια ομοιοπαθητική θεραπεία;

Σε μια οξεία πάθηση τα αποτελέσματα είναι άμεσα και η θεραπεία διαρκεί πολύ λίγο. Στις μακροχρόνιες παθήσεις όμως, ο συνολικός χρόνος της θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με τη γενική κατάσταση του οργανισμού, τα έτη και τη βαρύτητα του προβλήματος, την ύπαρξη και άλλων παθήσεων, τη χρήση και άλλων φαρμάκων, κλπ. Έτσι, για την ίδια πάθηση, ένας ασθενής μπορεί να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση από τον πρώτο μήνα της θεραπείας του, ενώ άλλος ασθενής να χρειαστεί 5 μήνες για να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, λόγω διαφορών στους παραπάνω παράγοντες.